communicatie-blog

De laatste tijd heb ik veel nagedacht over communicatie en de context waarin deze plaatsvindt. Vragen als "communiceren we echt?" en "hebben we een informatiebron waar we uit putten?" kwamen bij mij op. Wat ik merk is dat er vaak geen echte interactie plaatsvindt, maar dat veel van wat er binnen organisaties gebeurt zich beperkt tot het ontwikkelen van informatie. Er is geen sprake van communicatie of gespreksvoering en daardoor ontbreekt er iets belangrijks. Het lijkt erop dat we onszelf saboterende gedragingen aanleren.

Bij het nadenken over deze problematiek moest ik denken aan het album "Ill Communication" en het nummer "Sabotage". Het lijkt alsof we goed zijn in het saboteren van onszelf en onze communicatie. Om deze negatieve cyclus te doorbreken, is het belangrijk om ons bewust te worden van onze eigen communicatiestijl en te werken aan het verbeteren van de interactie met anderen. Pas dan kunnen we écht communiceren en samenwerken om onze doelen te bereiken.

POSITIEVE ZELFPRAAT

Negatieve en positieve zelfpraat zijn termen die worden gebruikt om de manier te beschrijven waarop we met onszelf praten. Negatieve zelfpraat is het proces waarbij we onszelf kritisch bekritiseren, onszelf naar beneden halen en negatief over onszelf denken. Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen en zelfs depressieve gevoelens.

Positieve zelfpraat daarentegen is het proces waarbij we onszelf aanmoedigen, positief denken over onszelf en onszelf opbouwen. Dit kan leiden tot een hoger zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en een positievere kijk op het leven.

Hoewel we ons vaak niet bewust zijn van onze eigen zelfpraat, kan het een belangrijke invloed hebben op ons dagelijks leven en onze gemoedstoestand. Door bewust te worden van onze eigen zelfpraat en te werken aan het veranderen van negatieve zelfpraat naar positieve zelfpraat, kunnen we onze mentale gezondheid en welzijn verbeteren.

Kortom, negatieve en positieve zelfpraat kunnen een grote invloed hebben op het voeren van een gesprek met je leidinggevende of team. Door bewust te zijn van je eigen zelfpraat en te werken aan het veranderen van negatieve zelfpraat naar positieve zelfpraat, kun je je zelfvertrouwen vergroten en effectiever communiceren.

Een goede dialoog is essentieel voor een gezonde en productieve communicatie, zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven. Door op een respectvolle en constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan, kunnen misverstanden worden voorkomen en kunnen er betere oplossingen worden gevonden.

Toch kan het soms lastig zijn om uit de zogenaamde drama-driehoek (fig.1) te stappen en over te gaan naar de winnaars-driehoek (fig.1). In de drama-driehoek wordt er vaak gesproken vanuit een slachtoffer-, redder- of aanklagerrol, wat kan leiden tot verwijten en negativiteit. In de winnaars-driehoek daarentegen wordt er vanuit een creatieve, onderzoekende en verantwoordelijke houding gecommuniceerd.

Fig.1 Dramadriehoek vs winnaarsdriehoek

Het vraagt om een bepaalde kunst om de overstap te maken van de drama-driehoek naar de winnaars-driehoek. Dit kan door bewustwording van de eigen communicatiestijl en door te leren om op een respectvolle en constructieve manier te communiceren. Ook het gebruik van feedback, open vragen en actief luisteren kan bijdragen aan een positieve dialoog.

youtube-video-thumbnail

Kortom, door te streven naar een goede dialoog en te werken aan het vermijden van de drama-driehoek, kunnen we op een effectieve manier communiceren en samenwerken. Dit kan leiden tot betere relaties, meer begrip en betere resultaten.

5 stappen om jezelf te verwijderen uit drama op het werk

Ongeacht je branche heb je wel eens drama op het werk meegemaakt. In onderstaande grappige video en maar al te herkenbare lezing schetst community leader Anastasia Penright vijf stappen die je kunt volgen om beter samen te leven met collega's en je te concentreren op wat echt belangrijk is.

youtube-video-thumbnail

De DISC-methodiek kan helpen bij het oplossen van miscommunicatie door inzicht te geven in de verschillende communicatiestijlen van mensen. Deze methodiek deelt mensen op in vier verschillende groepen: Dominant (D), Invloedrijk (I), Stabiel (S) en Consciëntieus (C).

Wanneer er sprake is van miscommunicatie, kan het zijn dat mensen van verschillende groepen met elkaar communiceren en niet dezelfde taal spreken. Door inzicht te hebben in de communicatiestijlen van de betrokken personen, kunnen misverstanden en misinterpretaties worden voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld een persoon met een dominante communicatiestijl direct en rechtstreeks zijn, terwijl een persoon met een stabiele communicatiestijl meer gericht is op harmonie en vermijding van conflicten.

Door de communicatiestijl van de ander te herkennen en hierop in te spelen, kan er beter begrip worden gecreëerd en kan er effectiever worden gecommuniceerd. Dit kan leiden tot meer harmonie en minder misverstanden in de communicatie.

Kortom, de DISC-methodiek kan helpen bij het oplossen van miscommunicatie door inzicht te geven in de verschillende communicatiestijlen van mensen en hoe hierop in te spelen. Dit kan leiden tot effectievere communicatie en meer begrip tussen mensen met verschillende communicatiestijlen.

Door de communicatiestijl van de ander te herkennen en hierop in te spelen, kan er beter begrip worden gecreëerd en kan er effectiever worden gecommuniceerd. Dit kan leiden tot meer harmonie en minder misverstanden in de communicatie.

Kortom, de DISC-methodiek kan helpen bij het oplossen van miscommunicatie door inzicht te geven in de verschillende communicatiestijlen van mensen en hoe hierop in te spelen. Dit kan leiden tot effectievere communicatie en meer begrip tussen mensen met verschillende communicatiestijlen.

disc-model-frank

Hoe miscommunicatie ontstaat (en hoe het te vermijden)

Heb je ooit met een vriend over een probleem gesproken, om je vervolgens te realiseren dat hij gewoon niet lijkt te begrijpen waarom het onderwerp zo belangrijk voor je is? Heb je ooit een idee gepresenteerd aan een groep, en het wordt beantwoord met totale verwarring? Wat is hier aan de hand? Katherine Hampsten beschrijft waarom miscommunicatie zo vaak voorkomt, en hoe we de frustratie tot een minimum kunnen beperken en ons beter kunnen uitdrukken.

youtube-video-thumbnail

DISC-Training

Wil je effectiever communiceren en beter begrijpen hoe je kunt inspelen op de communicatiestijlen van anderen? Overweeg dan om een DISC-methodiek training te volgen! Leer hoe je de verschillende communicatiestijlen kunt herkennen en hoe je hierop kunt inspelen om misverstanden te voorkomen en effectiever te communiceren. Ontdek hoe je jouw eigen communicatiestijl kunt verbeteren en hoe je jouw sterke punten kunt inzetten om je doelen te bereiken. Investeer in jezelf en je professionele ontwikkeling door een DISC-training te volgen en beter te communiceren met anderen.

listening

Luisteren is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt hebben als je effectief wilt communiceren. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in werkelijkheid is het vaak moeilijker dan het lijkt. Het is gemakkelijk om te worden afgeleid door onze eigen gedachten en emoties, en daardoor niet echt te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Toch kan goed luisteren een groot verschil maken in een gesprek en in je relaties met anderen.

Ten eerste laat goed luisteren zien dat je respect hebt voor de spreker. Wanneer je aandachtig naar iemand luistert, laat je zien dat je de persoon serieus neemt en zijn of haar standpunt waardeert. Dit kan de basis leggen voor een sterke relatie en kan bijdragen aan wederzijds begrip en vertrouwen.

Ten tweede kan goed luisteren leiden tot betere beslissingen en oplossingen. Door echt te luisteren naar de argumenten van anderen, kun je nieuwe perspectieven en ideeën ontdekken en uiteindelijk tot een betere beslissing of oplossing komen. Dit kan ook helpen om meningsverschillen te verminderen of te voorkomen.

Ten derde kan goed luisteren je helpen om een meer empathische en effectieve communicator te zijn. Door je te richten op de behoeften en gevoelens van de ander, kun je een diepere connectie maken en een meer positieve invloed hebben op de ander. Dit kan bijdragen aan meer harmonieuze relaties en kan helpen om beter te presteren in een werkomgeving.

Kortom, luisteren is een belangrijke vaardigheid die kan leiden tot betere relaties, betere beslissingen en een meer effectieve communicatie. Dus neem de tijd om te luisteren en laat zien dat je echt geeft om de mensen met wie je praat. Je zult verbaasd zijn over hoeveel verschil het kan maken!

4 dingen die alle goede luisteraars weten

Het is gemakkelijk om te zeggen wanneer iemand niet oplet, maar het kan verrassend lastig zijn om te weten hoe goed luisteren eruit ziet. Goed luisteren is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om onze relaties te verbeteren, ons wereldbeeld te ontwikkelen en mogelijk mensen op andere gedachten te brengen. Dus wat kunnen we doen om betere luisteraars te worden? Verdiep je in verschillende strategieën die je luistervaardigheid kunnen verbeteren.

youtube-video-thumbnail

Ons geluk op het werk wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals autonomie, verbondenheid, betekenisvol werk en persoonlijke groei. Als individuen hebben we een belangrijke rol in het creëren van een werkomgeving waarin deze factoren aanwezig zijn en waarin we open en constructieve gesprekken kunnen voeren. Door bewust te zijn van onze eigen communicatiestijl en die van anderen, en door open te staan voor feedback en ontwikkeling, kunnen we bijdragen aan een positieve werkcultuur.

Michael C. Bush deelt in zijn video, 'Dit is wat werknemers gelukkig maakt op het werk | The Way We Work'  inspirerende inzichten over wat werknemers ongelukkig maakt en hoe bedrijven hun resultaten kunnen verbeteren door tevredenheid te stimuleren.

Er zijn drie miljard werkende mensen op deze planeet, en slechts 40% van hen zegt gelukkig te zijn op het werk. Michael C. Bush deelt zijn inzichten in wat werknemers ongelukkig maakt - en hoe bedrijven hun resultaten kunnen verbeteren door tevredenheid te stimuleren.

youtube-video-thumbnail

Wil jij ook aan de slag gaan met het verhogen van tevredenheid en geluk op de werkvloer? Bekijk dan de informatie over de amplitiedeskundige en organisatieadvies en ontdek hoe ik een bijdrage kan leveren aan een positieve werkcultuur.

Laat ons samen werken aan een gelukkige en productieve werkomgeving!

Vitale groet,

Frank Hielckert

[Ik Zorg Voor Een Vitale Beleving Binnen Organisaties]

Ben jij op zoek naar een amplitiedeskundige die jouw organisatie kan helpen bij het versterken van de positieve staat van medewerkers en het stimuleren van werkgeluk? Neem dan nu contact met mij op en ontdek wat ik voor jouw organisatie kan betekenen!