STRESS ALS VRIEND

Stress heeft vaak een negatieve associatie, maar het kan ook een positieve bijdrage leveren aan talent, bevlogenheid en inzetbaarheid. In kleine doses kan stress ons helpen om ons te concentreren en ons alert te houden. Het kan ons ook motiveren om ons best te doen en beter te presteren.

Als we bijvoorbeeld een deadline hebben, kan de stress van de naderende deadline ons aanzetten tot actie en ons helpen om ons werk op tijd af te krijgen. Deze positieve vorm van stress wordt ook wel eustress genoemd.

Daarnaast kan stress ons helpen om onze talenten te ontwikkelen en ons potentieel te benutten. Wanneer we uit onze comfortzone worden geduwd, worden we gedwongen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit kan ons helpen om onze talenten verder te ontwikkelen en ons zelfvertrouwen te vergroten.

Bevlogenheid, ofwel de mate waarin we ons betrokken voelen bij ons werk, kan ook worden gestimuleerd door stress. Wanneer we ons uitgedaagd voelen en onze prestaties verbeteren, kunnen we meer voldoening halen uit ons werk en ons meer betrokken voelen bij onze taken.

Tot slot kan stress ook bijdragen aan onze inzetbaarheid. Door de toenemende veranderingen in de arbeidsmarkt is het van belang dat we ons aanpassingsvermogen vergroten. Stress kan ons hierbij helpen door ons te dwingen om ons aan te passen aan nieuwe situaties en ons te leren omgaan met onzekerheid.

Kortom, stress kan een positieve bijdrage leveren aan talent, bevlogenheid en inzetbaarheid. Het is echter belangrijk om een evenwicht te vinden tussen positieve en negatieve stress en ervoor te zorgen dat de stressniveaus beheersbaar blijven. Dit kan worden bereikt door het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen en het verminderen van onnodige stressfactoren.

Ter inspiratie onderstaande video van Kelly McGonigal met de passende titel, 'How to make stress your friend'.

youtube-video-thumbnail
VRIENDEN MET STRESS

Geluk is tijdelijk, antifragiliteit duurt eeuwig, leggen Jonathan Haidt en 5 andere experts uit.

Wat je niet doodt, maakt je sterker. Dat is een oud gezegde dat het idee van antifragiliteit samenvat, een term van de statisticus en schrijver Nassim Taleb. De term verwijst naar hoe systemen sterker worden na blootstelling aan stress, schokken en fouten.

Hetzelfde geldt voor mensen. Hoewel lijden op zich niet per se goed is, maakt het ervaren - en overwinnen - van stress en moeilijkheden ons op den duur sterkere mensen. We moeten niet altijd terugschrikken voor wat ons ongemakkelijk maakt.

 

youtube-video-thumbnail

Antifragiliteit komt overeen met het principe van supercompensatie, een concept uit de sportwetenschappen dat verwijst naar het proces waarbij het menselijk lichaam zich aanpast aan een training door tijdelijk in een staat van vermoeidheid te verkeren, gevolgd door een herstelperiode waarin het lichaam sterker wordt dan voorheen.

 

Dit principe kan ook toegepast worden op werknemers binnen een organisatie. Een bedrijfsatleet is een werknemer die streeft naar optimale prestaties en zichzelf uitdaagt om te groeien en zich te ontwikkelen.

Om supercompensatie te bereiken is het van belang dat de medewerker een balans vind tussen inspanning en herstel. Dit betekent dat de medewerker niet alleen hard moet werken, maar ook voldoende rust en hersteltijd moet nemen om te herstellen van de inspanning.

Om op de juiste manier te werken als bedrijfsatleet, moet de werknemer:

 • Doelen stellen: Stel duidelijke en realistische doelen voor jezelf en werk planmatig om deze doelen te bereiken.
 • Zorgen voor een goede basisconditie: Zorg voor een goede basisconditie door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen.
 • Trainen: Investeer tijd en moeite in training en ontwikkeling om je vaardigheden en kennis te verbeteren.
 • Rusten: Neem voldoende rust en hersteltijd om je lichaam en geest te laten herstellen van de inspanning.
 • Reflecteren: Evalueer regelmatig je prestaties en leer van je successen en fouten.

Door het principe van supercompensatie toe te passen, kan de medewerker als bedrijfsatleet zijn prestaties verbeteren en bijdragen aan het succes van de organisatie.

CADANSEN

Het FLOW model is een populaire theorie die wordt gebruikt om te begrijpen hoe mensen optimaal presteren en voldoening halen uit hun werk en activiteiten. In dit model staat "flow" centraal, wat verwijst naar de staat van bewustzijn waarin we volledig opgaan in een activiteit en een gevoel van plezier en voldoening ervaren.

Naast flow worden ook bore-out en burn-out geassocieerd met het FLOW model. Bore-out treedt op wanneer iemand zich verveelt en niet genoeg uitdaging heeft in zijn werk. Dit kan leiden tot vermoeidheid, desinteresse en gebrek aan motivatie. Aan de andere kant treedt burn-out op wanneer iemand te veel stress ervaart en niet in staat is om te herstellen, wat leidt tot uitputting en emotionele uitputting.

Om flow te bereiken en een gezonde balans tussen werk en privé te behouden, zijn hier enkele tips:

 • Stel realistische doelen en prioriteiten en maak een planning.
 • Neem regelmatig pauzes om te ontspannen en te herstellen.
 • Zoek naar manieren om uitdagingen en creativiteit in je werk te brengen.
 • Praat met je manager over je behoeften en grenzen.
 • Zorg voor een goede nachtrust en een gezonde levensstijl.
 • Stel grenzen voor werkuren en communiceer deze met collega's.
 • Zoek naar manieren om te ontspannen en plezier te hebben buiten het werk.
 • Werk samen met collega's om projecten af te ronden en ondersteuning te bieden.
 • Leer hoe je kunt omgaan met stress en emoties.
 • Geef jezelf toestemming om af en toe pauze te nemen en te genieten van het moment.
FLOW

Door deze tips in de praktijk te brengen en jezelf de ruimte te geven om te groeien en te ontspannen, kun je flow ervaren en een gezonde balans tussen werk en privé bereiken. Houd echter in gedachten dat dit een proces is en dat het belangrijk is om te blijven experimenteren en aanpassingen te maken om jezelf te ondersteunen en te gedijen in je werk en leven.

Klaar om meer te ontdekken?

Weg met pleisters plakken, laten we samen werken aan verandering en positieve aandacht voor vitaliteit! Door het versterken van de ambitie en het integreren in de visie, missie en strategie van de organisatie, kunnen we een gezonde en vitale cultuur creëren die meebeweegt met de behoeften van de medewerkers, het management en zelfs daarbuiten.

Grijp deze kans om jouw organisatie te versterken met een vitale en dynamische aanpak. Neem nu contact met mij op!