mindf-ck

Alles wat je aandacht geeft, groeit.

— Aristoteles (384 v.C. – 322 v.C.)

Het klopt wel, maar het is vasthouden van de juiste aandacht. Soms zijn we met te veel focus bezig en vergeten we de wereld er om heen. We zijn met velen goed in het bedenken van de toekomst en het maken van bijbehorende plannen. Van visie naar missie en maken van plannen voor het komende jaar of zelfs de komende jaren. De laatste maanden wordt duidelijk dat het maken van plannen goed is maar ook wel oud nieuws. We worden door onze eigen realiteit ingehaald. Hoe het kan? Geen idee, maar het blijkt soms gewoon een MINDF*CK te zijn.

V I T A L I T E I T 

Als je #vitaliteit gaat zoeken kom je waarschijnlijk ontzettend veel leuke, mooie en zelfs ‘effectieve’ ideeën, producten en diensten tegen. Er is een focus gelegd, een effect gemeten en er was een positief resultaat. Waarom zou je ook zaken promoten die slecht zijn, toch? Er is hier iets aan de hand. Na zo’n 20 jaar als professional in het brede thema 'vitaliteit' spelen uiteindelijk nog steeds dezelfde problemen. Als ik het moet geloven is het lopende band burnouts. Ben ik dan wel die vitaliteits-professional? Moet ik gaan twijfelen aan mijn kennis en kunde? Het zijn wellicht relevante vragen als je jaren met focus aan werkt aan vitaliteit. Even ademhalen en aanvoelen hoe verder.

youtube-video-thumbnail

H O E Z O  M I N D F * C K ? 

En nu, wat is dan die MINDF*CK waar ik het over heb? De opening van het hogeschooljaar 2022-2023 werd onder andere verzorgt door #VictorMids. Het thema was hierin Anders kijken en grenzen verleggen, want niets is wat het lijkt. Tijdens één van de voorbeelden werd door Victor benadrukt dat focus een valkuil kan zijn. Dit omdat we als volwassenen vaak al geconditioneerd zijn en snel focus kunnen aanbrengen. Het betreffende voorbeeld is via deze link te vinden, https://bit.ly/3fVNSAU. Het is een simpel voorbeeld, maar laat zien dat je het gehele plaatje goed moet bekijken en je niet laat verleiden en afleiden door de vraag. Ditzelfde geldt ook voor de vraagstukken die er zijn op vitaliteit. De neiging is om de focus te leggen op de oorzaak of mogelijke oplossing als deze er al is. Ditzelfde geldt voor klachten en problemen.

R E S E T  Y O U R  B R A I N 

Het is niet even een simpele reset die je doet. Dat is in deze ook niet de bedoeling. Mijn eigen gedachte zou zijn om vanuit samenhang te kijken naar die zaken die invloed hebben op elkaar. Een thema als vitaliteit vereist een brede scope en binnen deze scope een verbindende focus. Het radicaal samenwerken met elkaar zonder kaders, verbindend en versterkend werken. Organisaties zijn vaak complex waarin er wordt geprobeerd dit met logica op te lossen. Denk aan hoe we vaak zijn ingericht met structuren, beleid, regelingen en processen die bepalen hoe we werken. Organisch zou logischer zijn, maar dat vinden we lastig met z’n allen. In het onderstaande interview met #BramBakker wordt er een beeld gegeven van onze huidige werkelijkheid. Bram omschrijft het mooi in het interview door het weer even in de context te plaatsen van ons allemaal, namelijk die van mens. Zijn we en durven we nog echt goed te voelen wat onze behoefte is?

I N T U Ï T I E F

Veel van de praktijk binnen het thema vitaliteit is gericht op het ontwikkelen van programma’s, producten en diensten. Deze hebben we bedacht als oplossing voor bijvoorbeeld verzuim, werkdruk, ontspanning, etc. Er is natuurlijk ook beweeg en sport aanbod en wellicht iets van mindfulness en yoga. Toch is het grootste probleem dat we uit verbinding zijn met onszelf. We herkennen onze eigen grenzen niet en zijn ze vaak al over als ze wel ter sprake komen. De vertaling van je onderbuikgevoel is lastig en we proberen het allemaal weg te denken. Denken in plaats van voelen. We hebben hiermee wellicht de grootste MINDF*CK uitgelicht.

youtube-video-thumbnail

Wanneer had jij je eigen VITALITEITS MINDF*CK?!

Vitale groet,

Frank

Bron: Linkedin 

#vitaliteit #mindtrick #intuïtie #focus #cadansen #gevoel #holistisch #anders #nhlstenden #duurzameinzetbaarheid #amplitie #positievepsychologie